Wat doen wij

Wij – van de Groenste Buurt Noorderplantsoen – zijn buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten om de buurt duurzamer en groener te maken. Iedereen uit de Noorderplantsoenbuurt is welkom om mee te doen met onze activiteiten. Daar hoef je geen lid voor te zijn. Maar voor onze leden zetten we een stap extra met actuele collectieve acties. Je wordt al lid voor maar €10 euro per jaar.

Waarom doen we dit?
Klimaatverandering laat zien dat we hard aan de bak moeten om onze maatschappij te laten voortbestaan. Kortom, we moeten deze maatschappij duurzamer maken. Gelukkig dringt dat besef tot steeds meer mensen door en begint duurzaamheid een steeds grotere rol te krijgen binnen onze maatschappij. Wij van de Groenste Buurt geloven dat je op lokaal niveau óók impact kan maken met als mooie bijkomstigheid dat je snel resultaat ziet van je inspanningen. We zijn altijd op zoek naar buurtbewoners die zelf aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning en/of omgeving. Wil je vrijblijvend meer informatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Wat doen we?
Het einddoel is om een  energieneutrale buurt te zijn: we willen net zoveel energie opwekken als we verbruiken. Dit doen we door onze buurtgenoten te enthousiasmeren en te helpen om zoveel mogelijk energie te besparen, zelf energie op te wekken en duurzame energie af te nemen bij het coöperatieve energiebedrijf Energie VanOns. Ook willen we onze buurt letterlijk vergroenen om zo beter bestand te worden tegen de steeds heter, droger en natter wordende seizoenen. Bekijk ook het Wijk Energie Plan (WEP) dat dient als inspiratie.

Meedoen
Je kunt altijd vrijblijvend meedoen aan onze activiteiten. Bezoek onze energie-themavonden, ga langs bij buurtgenoten om hun duurzaamheidsmaatregelen te bekijken tijdens de Groene Huizen Route, kom mee borrelen tijdens een energiepubquiz en nog veel meer.

Meedoen als lid
Je kunt als buurtbewoner ook lid worden van onze coöperatie Groenste Buurt. Met de coöperatie zetten we actuele collectieve acties en kortingen op waar je als lid aan mee kan doen of van kan profiteren. Denk aan een gezamenlijke inkoopactie van zonnepanelen bij een betrouwbare lokale leverancier, korting op vloerisolatie bij lokale ondernemers of met de straat zoveel mogelijk geveltuintjes realiseren. Via onze website, nieuwsbrief, social media kanalen en de buurtkrant houden we je op de hoogte van deze activiteiten. Als coöperatie hebben we twee keer per jaar een algemene leden vergadering (ALV). Lees hier de statuten van de coöperatie.

Je wordt al lid voor maar € 10 euro per jaar.

Onze eigen wijk-energiecoaches

In de Noorderplantsoenbuurt helpen onze eigen buurtgenoten en wijk-energiecoaches Bern, Hans, Hans en Joan jouw energierekening omlaag te brengen. Je krijgt gratis persoonlijk advies. Bij het advies hoort ook een goed gevulde Energietas ter waarde van €50,- ! Lees hier meer en doe je voordeel. 

Wijkenergieplan

Eind 2019 lanceerde de Groenste Buurt samen met Gemeente Groningen het Wijkenergievisie Aardgasvrij, ook wel het ‘Wijkenergieplan (WEP). Het was toen het eerste afgeronde wijkenergieplan van de 138 buurten die van het stadsbestuur aan de slag moeten om Groningen in 2035 CO2-neutraal te maken. De wijken Paddepoel en Reitdiep zijn ook bezig. Hoofdconclusie uit het plan: er staan in de buurt zo veel losse woningen van particuliere eigenaren, dat verwarming door een warmtenet er niet in zit, als daar al een geschikte duurzame bron in de buurt voor zou bestaan. ,,Voorlopig zijn er te veel belemmeringen. Voor 2035 lijkt het hybride scenario – met elektrische warmtepompen en cv-ketels op groen gas – het meest voor de hand liggend en betaalbaar te zijn,’’ aldus het plan.

Kijk voor de achtergrond en meer informatie op de website van de gemeente.

Klik hier om het plan te lezen.