Afbeelding vergroenen

Ik wil vergroenen

We wonen letterlijk in een groene buurt, met het Noorderplantsoen als grote tuin. Niks meer aan doen, zou je zeggen. Maar in onze straten, op en rond onze huizen is nog veel te ‘vergroenen’. Dat is goed tegen ‘hittestress’ op hete zomerdagen. Het is goed voor de afvoer van regenwater – zodat het in de dorstige grond komt in plaats van rechtstreeks in het riool. En het is goed voor jezelf: het is wetenschappelijk bewezen dat veel groen in en om je woonomgeving je gezondheid verbetert! Het is sowieso goed voor ons humeur, al dat groen. Alle reden om aan de slag te gaan.

Zonder kosten kun je al veel bereiken. Biets wat stekjes bij je buurtgenoten voor je (gevel-)tuin of je balkon, haal tegels uit je tuin en vervang het door planten of gras of andere, natuurlijke bodembedekking. Trouwens, de Gemeente Groningen legt een geveltuin-op-maat voor je aan: gratis! Waarom niet samen met je straatgenoten aanvragen? Of adopteer een boomspiegel (de grond rond een boom) in je straat en doe een aanvraag bij de Gemeente, dan helpen zij je graag -en gratis- met de aanleg.

 

Moestuin in je tuin? Gratis online cursus moestuinieren

Wil je wel maar weet je niet hoe en waar te beginnen? IVN Natuur Educatie biedt een gratis cursus moestuinieren aan:

Deze cursus is bedoeld voor volwassenen en kennis van moestuinieren is niet nodig, we starten stap voor stap vanaf de basis. De cursus is ook geschikt voor ouders en leerkrachten die met kinderen aan de slag willen. Je volgt deze e-learning op je eigen tempo via de IVN Natuuracademie. In deze korte cursus leer je hoe je eenvoudig een kleine moestuin opzet en met goed resultaat kunt oogsten. In je tuin of op je balkon. IVN neemt je stap voor stap mee de moestuin in!

Vanuit je luie stoel leer je op de momenten wanneer het je uitkomt (als het buiten regent, bijvoorbeeld). Ga naar https://www.ivn.nl/moestuin/online-moestuincursus – ook voor gevorderden is er wel iets te halen.

 

Met weinig kosten kun je veel bereiken: schaf een regenton aan voor aan je regenpijp. Iets meer kost de aanleg van een ‘groen dak’: speciale groenbedekking voor het dak van je schuur, garage of aanbouw. Er zijn regelmatig subsidie-acties vanuit Rijk of Gemeente, en dat kan financieel heel aantrekkelijk zijn. We hebben al wat ervaring met de specialisten die dit in onze buurt doen, dus neem contact met ons op voor tips en leveranciers.

Jouw inzet helpt mee aan het verbeteren van het milieu in je directe omgeving, onze buurt.

Handige website-links: