Een borrelend geluidje, een slecht opwarmende radiator, allemaal symptomen van lucht in je CV. En een slecht ontlucht systeem kost meer energie en is dus slecht voor de portemonnee! Tijd voor actie, en het mooiste is, je kan dit zelf met behulp van onze stap voor stap handleiding.
Voor we beginnen moet je een aantal zaken bij de hand hebben:
- CV ontlucht sleuteltje
- Opvangbakje voor water
- Doekje om eventueel water op te vangen
Zet als eerste alle radiatoren op de maximale stand. Dus knop maximaal open en in geval van een thermostaat kraan deze op de hoogste temperatuur zetten. Laat nu je cv minstens vijftien minuten draaien, slaat de ketel niet aan dan zet je de temperatuur tijdelijk even een paar graden hoger.
Na 15 minuten schakel je de CV helemaal uit. Nu pompt deze geen lucht of water meer rond. Wacht vervolgens minstens 10 minuten om alle ontluchtpinten iets af te laten afkoelen.
Ga nu naar de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt. Sluit de radiatorkraan/thermostaatknop en plaats het bakje onder de ontluchtingskraan (deze zit aan de bovenkant van de radiator). Hou intussen je doek bij de hand.
Plaats de schroevendraaier of ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links. Als er veel lucht in het systeem zit zul je eerst wat gesis horen van lucht die ontsnapt. We laten de ontluchter open tot we een straaltje water uit de radiator zien ontsnappen. Draai nu de ontluchter weer dicht. Let op, draai de kraan nooit helemaal open! De kans is groot dat je ze niet meer volledig dicht krijgt.
Controleer tussentijds of de waterdruk in de cv-ketel nog tussen 1,5 en 2 bar ligt. Is dat niet het geval? Vul de ketel dan bij tot de druk weer in orde is.
Herhaal bovenstaande stappen voor elke radiator. Werkt van de beneden- naar de bovenverdieping.
Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan kun je de cv-ketel weer inschakelen.
Meer tips over hoe jij makkelijk energie kan besparen in huis? Geef je dan op voor onze thema avond op woensdag 26 januari: Opgave formulier