Met de nog steeds stijgende gasprijzen willen we -uiteraard- minder gas verbruiken maar niet op comfort inleveren. Hoe doe je dat? Nou daar zijn heel wat dingen voor te bedenken, maar laten we beginnen met dat wat geen financiële investering vereist: jouw eigen gedrag.

Daarnaast hebben onze vrijwillige energiecoaches een gratis energietas waar alles in zit om met kleine aanpassingen in jouw huis je energieverbruik te verlagen.  En het mooie is: een bezoek van de energiecoach kost je slechts een kopje koffie! Aanmelden voor een energiecoachgesprek kan hier.

Het leeuwendeel van de energierekening bestaat uit het verwarmen van de woning d.m.v. gas. Daar kun je al snel energie besparen door het volgende te doen:

 

 • Zet de thermostaat een graad lager en trek een warme trui aan;
 • Warme voeten zijn essentieel om warm te blijven! Dus trek pantoffels aan, leg kleden op de grond en schaf eventueel een infraroodmat aan voor achter het bureau.
 • Zet de thermostaat laag (<16 graden) voor het naar bed gaan en bij het verlaten van de woning;
 • Verwarm alleen de ruimte(s) die je gebruikt en/of zet de radiatoren in de ruimtes die je minder gebruikt iets lager.
 • Maak er een gewoonte van om in de lente en herfst de CV-ketel even bij te vullen en de radiatoren te ontluchten. Hoe je dat precies doet, lees je hier.
 • En nu je toch bezig bent, heb jij de radiatoren die tegen de buitenmuur aan staan al voorzien van radiatorfolie*? Zonde wanneer de warmte van de radiator de buitenmuur in verdwijnt, dus met radiatorfolie straal je de warmte linea recta terug de kamer in!
 • Doe ’s avonds de gordijnen dicht, dit zorgt voor meer isolatie en dus minder warmteverlies. En hang de gordijnen niet voor de kachel maar stop het gordijn achter de kachel. Doe je dat niet, dan verwarm je namelijk vooral de ruimte tussen het raam en het gordijn.
 • Heb je een open trap in de woonkamer? Warme lucht stijgt op, dus trekt alle warmte direct via de trap naar boven. Met een gordijn rond/voor de trap voorkom je dit voor een groot deel.
 • Kiert jouw voordeur flink? Ook daar kun je een dik gordijn voor hangen.
 • Over kieren gesproken, met tochtstrips* en kierdichting zorg je ervoor dat koude lucht niet binnenkomt.
 • En tot slot, warm douchen is heerlijk maar nog fijner met een waterbesparende douchekop*!

“Als de wind vrij spel heeft in de woonkamer krijg je het niet makkelijk warmgestookt. Die kieren moeten dicht. Bij het opzoeken van die kieren kan een warmtecamera helpen. Wij hebben de beschikking over zo’n camera en kunnen je op de foto’s laten zien waar de kieren zitten die dicht moeten worden gemaakt.” – energiecoach en buurtgenoot Hans

Elektriciteitsverbruik kent veel onopgemerkte energieslurpers, zoals apparaten die in stand-by blijven staan en oud witgoed. Dit kun jij daaraan doen:

 • Voor elke lamp die warmte afgeeft geldt: vervangen door LED-lampen*.
 • Doe de lichten uit bij het verlaten van de ruimte.
 • Opladers, TV’s en ander apparatuur blijven in stand-by elektriciteit verbruiken. Met een simpele stekkerdoos met schakelaar*, zet jij bij het naar bed gaan of bij het vertrek van huis makkelijk alle apparaten met één druk op de knop écht uit.
 • Zorg voor genoeg ruimte achter je koelkast. Hier wordt namelijk lucht aangevoerd en (warme lucht) afgevoerd. Bij te weinig ruimte gebeurt dit minder efficiënt en dat kost energie! En zorg bij een ingebouwde koelkast voor een ventilatierooster in de plint onder de koelkast. 
 • En dan nog een laatste tip die wel wat investering vereist: heb jij een koelkast van 8 jaar of ouder? Vervangen! Het verschil in elektriciteitsverbruik is namelijk zo groot, dat je bij vervanging ten minste €46 per jaar bespaart op de energierekening.

Wil je graag dat een energiecoach met je meekijkt en gebruik maken van die mooie energietas? Meld je dan hier aan. Ook geven onze energiecoaches je graag advies over mogelijkheden voor zonnepanelen, isolatie, duurzame installaties en meer!

* Zit in de gratis energietas van de energiecoach.