Onze energiecoaches hebben sinds kort een nieuwe obsessie: zône-warmteregeling. Dat betekent dat je de temperatuur per kamer in huis kan regelen. Want met het huidige thuiswerken in Coronatijd klagen veel mensen over een matig verwarmde werkplek. Op de werk- of slaapkamer is het immers vaak minder goed verwarmd dan de woonkamer of keuken. Nu zijn er mooie (en dure) geavanceerde maatregelen te treffen met thermostaatknoppen, smart thermostaten en vloerverwarming, maar Thomas had een beter (en vooral ook goedkoper) idee: de infrarood verwarmingsmat. Het viel hem namelijk op dat tijdens de Duurzame Huizendag, de bezoekers aan zijn huis wel erg geïnteresseerd waren in zijn infraroodpaneel onder het bureau. 

Thomas vertelt: “Als je stil zit krijg je het koud en dan moet je de kachel wel heel hoog zetten om warm te blijven. Dan kun je beter zo’n lokaal paneeltje aanzetten want dan verwarm je veel gerichter”. 

Maar gezien het vooral de voeten zijn die koud worden tijdens het stilzitten, heeft Thomas sinds kort ook een infrarood verwarmingsmat aangeschaft: “De mat is ideaal voor dagelijks gebruik, ongeacht waar je bent. Het biedt niet alleen ’s avonds op de bank extra comfort, maar het past ook perfect onder een bureau op de werkplek.”

Thomas zijn vrouw, Klarien, demonstreert met plezier hun nieuwe infrarood verwarmingsmat. 

Hoe werkt het?

De warme voetenmat is uitgevoerd met infrarood folie. Infraroodstraling kunnen we niet zien, maar ervaren we als warmte. Het verwarmt niet de lucht, maar het oppervlak van het object waarmee het in aanraking komt. Infraroodverwarming zorgt daardoor voor een aangename warmte en is ook goed voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn. Bovendien is het energieverbruik laag, zodat je de mat die voorzien is van een stekker zorgeloos overal kunt gebruiken. Het is een kwestie van neerleggen, inpluggen, schoenen uit en binnen enkele minuten genieten van warme voeten. Afhankelijk van de situatie kan de verwarmde voetenmat een temperatuur behalen van 40°C (niet geschikt voor vinyl vloeren!).

Linkjes naar leveranciers van warme voetenmatten hieronder (prijzen van 45 tot 75 Euro):

https://www.elektrische-vloerverwarming.nl/webshop/warme-voeten-matten/

https://www.polarheat.nl/warme-voeten-mat/

https://verwarmwinkel.nl/product/warme-voeten-mat/

https://www.infraroodverwarmingstore.nl/infrarood-panelen/paneel-wit-met-wit-structuur/

De snelste energietransitie is er een die zo min mogelijk aanpassingen vergt.